Varför bildas det bubblor i ett glas vatten?

De små bubblorna i kranvattnet innehåller helt vanlig luft, som är löst i vattnet, när det kommer ur kranen. Då är vattnet ganska kallt, vanligtvis 8-12 grader, men sedan vattnet har stått i glaset en stund, blir det rumstempererat. Eftersom kallt vatten kan innehålla mer luft än varmt, finns det inte längre plats för så mycket luft i vattnet, och luften avgår därför som små bubblor. När grundvattnet hämtas upp ur marken, syrsätter man det i vattenverket för att avskilja eventuella svavel- och järnföreningar. På väg ut till konsumenterna stiger vattnets temperatur något, och därför frisätts en del av syret i vattnet. Det kan resultera i problem med luftfickor i vattenrören, och därför är det flesta stora vattenrör försedda med särskilda luftningsventiler.

Nyhetsarkiv

Senaste kommentarer

Senaste nyheter