Att tänka på inför en renovering

När ni ska göra ingrepp i badrummet eller byta kranar så måste ni först stänga av huvudledningarna för varm- och kallvatten. Dessa sitter tillsammans med mätarna i ett utrymme i hallen.
 
Vid ombyggnationer i husets värmesystem som till exempel ändring av antal element, installation av handdukstork och golvvärme, måste anmälan göras till styrelsen eftersom det påverkar energibalanseringen i vårt gemensamma system och vi måste justera nivån i expansionskärlen.
 
Kranarna för in- och utgående värmevatten ska enbart stängas med handkraft. Åtdragning med rörtång kan lätt skada kranarna och det är komplicerat och dyrt att byta skadade kranar. Passa då också på att byta ut termostaterna som normalt har en livslängd på femton år. Dåligt fungerande termostater påverkar uppvärmningskostnader och komfort påtagligt. Gör också klart för rörmokaren att husens värmedistribution sker med enrörssystem.
 
Byte av kranar:
Man får ofta erbjudande om att köpa nya ettgreppsblandare till bra pris. Vad ni ska tänka på är att dessa kranar ska ha s.k. mjuk avstängning. Det innebär att vattnet automatiskt bromsas in och inte stannar abrupt när man stänger kranen.